Teaduse populariseerija Enn Kaup

Enn Kaup. Eesti lipu esmaheiskamine Antarktises Thala oaasis Molodjažnaja jaama lähedal 9. novembril 1988. Foto: Vassili Terletski

Enn Kaup. Eesti lipu esmaheiskamine Antarktises Thala oaasis Molodjažnaja jaama lähedal 9. novembril 1988. Foto: Vassili Terletski

Täna selgusid Eesti riikliku teaduse populariseerimise auhinna võitjad. Auhindu andsid üle haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ja Eesti Teadusagentuuri juhatuse liige Krista Aru.

Teiste tublide inimeste seas pälvis auhinna ka Eesti Geograafia Seltsi auliige Enn Kaup. Kategoorias “Teaduse ja tehnoloogia populariseerimine trükisõna abil” sai ta II preemia raamatu “Imekaunis Antarktika. Pühendatud teadusele” eest.

Palju õnne!

Sarja “Looduse raamatukogu” järjekordne väljaanne on pühendatud Antarktikale. Lugeja silme ees avaneb Antarktika avastamise lugu, mis algas paarisaja aasta eest kui eestimaalase Bellingshauseni ekspeditsioon märkas maismaad lõunapolaarjoonest lõunas. Tänane Antarktika on erakordne näide riikidevahelisest kokkuleppest pühendada kogu manner rahule ja teadusele. Tänane Antarktika on ka Maa suurim looduskaitseala, kus inimesel pole õigust maha pissida ja põlisele kohalikule elanikule, pingviinile, lähemale kui 5 meetrit astuda. Maavarade asemel kaevandatakse seal mandri suurimat loodusvara – üliolulist teadusteavet kohaliku ja kogu maakera keskkonna mineviku, oleviku ja tuleviku kohta. Raamat viib lugeja ka Antarktika polaaröö tormisesse sügavusse, kus 30 teadusjaamas töötab tuhatkond meest ja naist. Mida nad seal küll teevad? “Imekaunis Antarktika” on silmiavav teos kõigi jaoks, kes on Lõunamandrit pidanud valgeks laiguks gloobusel, see on teaberohke ja köitev lugu meie planeedi kõige vähem tuntud mandrist. (http://www.rahvaraamat.ee/p/imekaunis-antarktika-p%C3%BChendatud-teadusele/531385/et?isbn=9789949950621)

Lõunanabamaa ehk Antarktika on manner, kuhu väga vähesed reisihuvilised on jala maha pannud. Enn Kaup on jäisel mandril elanud kokku üle kolme aasta. Pöörased tuuled, halvav külm, legendirohke avastamislugu ja hingematvalt kaunid vaated on vaid ühed tegelased selles raamatus. Üle väga pika aja on see meie uus polaarraamat meie oma autorilt. See on üle väga pika aja Eesti autori sulest pärinev raamat Antarktisest ja Antarktikast. (http://www.loodusajakiri.ee/ilmus-raamat-imekaunis-antarktika/)

Head lugemist

Comments are closed.