Abruka saarematk

Olgu koroona või mitte, kindel on see, et igale talvele järgneb kevad. Ja sama kindel, kui kindel praegu üldse milleski saab olla, on see, et ka sel aastal toimub EGSN saarematk. Kui kõrgemad jõud annavad, toimub EGSN saarematk 5.-7. juunil ja sihtkohaks on Abruka saar.

Mida on oodata? Seda, et tavapärase ühe saare asemel on lootust külastada kokku nelja saart – Muhu, Saaremaa, Abruka ja Vahase. Põhifookus on siiski Abrukal, selle laialehisel metsal, rikkalikul taimestikul, rohkearvulistel nahkhiirtel, hallhaigrutel, viinamäetigudel, ilvesel ja kultuuriloolisel pärimusel. Kui vesi nii külm pole, et jalad krampi tõmbab, siis käime ära Vahase saarel, vaatame üle sealsed rändrahnud üks ja kaks ja muud asukad. Teoorias võiks jalutada ka Abrukast idas paiknevale Kasselaiule, aga seal ei pidanud peale mõne puu ja heina ja puukide midagi vaadata olema. Aga puukidest pole ka Abrukal puudust, igaüks omamoodi armas. Saab sülle võtta ja pai teha – inimesi nad ei pelga.

Mida pakutakse? Ööbime minu tagasihoidlikes maavaldustes. Kes hindab rohkem privaatsust, saab magada telgis. Kes tahab pigem inimlikku külg-külje tunnet, mahub ka tuppa põrandale. Nii et otseselt pole telki vaja kaasa võtta. Majas on olemas pesemisvõimalus, aga kui te kõik dušši alla tahate, siis kardetavasti saab mu kaevus vesi otsa. Seega peske ennast ikka enne kodus puhtaks. Laupäeval saavad need, kes soovivad, sauna ka. Kraami transportimiseks on meil kasutada saare kõige vingem tulipunane Citroen Jumpy väljalaskeaastaga aegadest, kui mina alles noor veel olin. Külma mootoriga kipub välja surema, kui gaasi ei anna, ja mingi rihm ka vilistab, aga tööd teeb sellegipoolest ausalt.

Palju see lõbu maksab? Abruka matk ei ole kallis – kallis on armas inimene, koduloomad, lapsed ja mõnel isegi abikaasa. Abruka matk on kulukas. Minimaalne suurusjärk koos kõigi kuludega (sh kütus) võiks olla 40 eurot (pigem siiski 40+). Seda juhul, kui meil õnnestub Abrukale saada doteeritud liinilaevaga. Vastavad läbirääkimised käivad. Samas usun, et üle 50 ka ei lähe, isegi kui meil on vaja eraldi ülesõit tellida. Alternatiivid on olemas ja räägitud. Kui asjad saavad selgemaks, siis ka maksumused täpsustuvad. Ja natuke raha tasub niisama ka kaasa võtta, sest heal päeval võib Abruka majast ehk muuseumist saada jäätist või limonaadi (tegelikult sadamakohvikust ka ja mingi uus koht peaks 5. juunil samuti uksed avama).

Kuidas registreeruda? Alustame jällegi sellest, et ajad on sellised, et mitte midagi pole kindel, kuni on kinnitatud vastupidist. Seega kõik, kes registreeruvad, võtavad teadmiseks, et olenevalt kujunevast olukorrast ei pruugi matka läbiviimine olla garanteeritud. Teiseks, osavõtjate arv on logistilistest põhjustest tulenevalt piiratud. Hetkel olen kohalikega rääkinud 10 inimesest, absoluutne maksimum on 12. Võttes kõike eeltoodut arvesse ja olles terve mõistuse juures jõudnud järeldusele, et tahad siiski Abrukale tulla, pane oma nimi koos täiendava infoga kirja siin: https://doodle.com/poll/hcp4qxbd5btihk2d

Parimat
Kait
orgkomitee esimees

Comments are closed.