Tanel Moora (30. aprill 1938 – 18. märts 2019)

Tuntud arheoloogi ja pikaaegse Eesti Geograafia Seltsi liikme Tanel Moora ärasaatmine toimub 6. aprillil kell 12.30 Pärnamäel.

Tanel Moora õppis aastatel 1956-1961 Tartu Ülikoolis ajalooteadust ja arheoloogiat. Pärast õpinguid ülikoolis asus ta tööle tollases Teaduste Akadeemia ajaloo Instituudis ning töötas selles ja selle järglases Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudis aastani 2013.

Oma teadlaskarjääri jooksul tegi Tanel Moora tihedat koostööd geoloogia instituudi kvaternarigeoloogidega, mistõttu teda tuntakse ka paleogeograafina. Eesti arheoloogide peres oli ta kahtlemata parima geograafia- ja geoloogiatundjana. Ta on uurinud Peipsi ja Võrtsjärve arengulugu, Läänemere vanu rannamoodustisi, koos mullateadlastega selgitanud Eesti muldade arengulugu ning nende seost inimasustusega. Samuti on ta kirjeldanud Kaali peakraatri morfoloogiat ja setteid ning uurinud Eesti mitmete paikade paleogeograafilist arengut seoses kiviaja inimasustusega. 1976-1992 juhatas Tanel Moora Toolse kompleksekspeditsiooni kavandatava fosforiidimaardla kaevandamise alal. Arvukad ekspeditsioonid on viinud teda Karjalasse, Vepsamaale, Komisse jm.

2008. aastal määrati Tanel Moorale Valgetähe V klassi teenetemärk.

1970-80ndatel aastatel kuulus Eesti Raadio populaarse mälumängusaate „Mnemoturniir“ meeskonda.

Sügav kaastunne lähedastele

Comments are closed.